Nulenergie proefwoning E-Cube

Bouwheer: UGent, Greenbridge nv
Aannemer: Van Roey/Maes
Locatie: Oostende
Oppervlakte: 96 m²
Timing: 2013 - 2014
Budget: € 85.000
Status: opgeleverd

Projectondersteuning I Samenwerking

Bouw van de nulenergiewoning 'E-Cube'. De E-Cube werd ontwikkeld door studenten Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent om deel te nemen aan de Solar Decathlon 2011, een wedstrijd voor studententeams georganiseerd door de US Department of Energy in Washington.

Doe-het-zelf
De E-Cube is een betaalbare doe-het-zelf kit voor een ecologische, door zonne-energie aangedreven woning; prefabriceerbaar in de fabriek en zonder speciale technische kennis te monteren. Het huis bestaat uit een basis unit, die uitgebreid kan worden met een verbeterd PV systeem en interieurafwerking naar keuze. Bovendien is het systeem modulair waardoor ook de oppervlakte van de leefruimte aangepast kan worden. Dit stelt de eigenaar is staat om zijn huis aan te passen naargelang tijd en budget.

Duurzame materialen
Deze demonteerbare nulenergiewoning bestaat uit een metalen structuur, prefab sterk geïsoleerde houtskeletpanelen en een geventileerde gevelafwerking.

Onderzoek
Door de steun van het Bijzonder Onderzoeksfonds (BOF) van UGent en Greenbridge nv werd de E-Cube heropgebouwd in het UGent-wetenschapspark Greenbridge in Oostende. Het E-Cube experiment kadert in het wetenschappelijk onderzoek aan UGent naar nieuwe bouw- en installatieconcepten voor toepassingen in de uiterst energiezuinige gebouwen van de toekomst.

De E-Cube zal o.a. ook gebruikt worden om in-situ testen uit te voeren om U-waardes
van zowel de beglazing als de wanden te bepalen. Zo zal een prototype van een situ kalibratie-element ook hier getest zal worden.

Pers.

Bureau Bouwtechniek
BB staat in voor de bouwtechnische ondersteuning van de UGent en nam de opmaak van het bouwkundige bestek, de raming en de controle op de uitvoering voor zijn rekening.

BB team: prof. arch. Jan Moens, ir. arch. Stéphanie Mangé, ing. Els Cauberghs