Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Architect: Kaan Architecten (NL) 
Bouwheer: Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media, Stafdienst Infrastructuur, Fonds Culturele infrastructuur (FoCI)
Adviseurs: Royal Haskoning DHV (technieken, stabiliteit), Architectenbureau Fritz (restauratie)
Locatie: Antwerpen
Timing: 2004 -  
Status fase 1: afgerond in 2014
Status fase 2: in uitvoering 

© Render: Kaan Architecten
© Sarah Blee
© Foto's dakkoepels Artes 

Projectondersteuning | Samenwerking
Technisch advies 
| Veiligheidscoördinatie (fase 1)

Masterplan voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Het beschermde museumgebouw van het einde van de 19de eeuw, gelegen in het centrum van een 19de eeuwse stadskwartier 'Het Zuid' aanpassen, restaureren en opwaarderen tot een museumgebouw dat beantwoordt aan de eigentijdse noden van het museumbeheer. 

Het masterplan voor de uitbreiding van het KMSKA bestaat uit:

  • fase 1: renovatie, sloop, asbestsanering, herstelwerkzaamheden;
  • fase 2: renovatie en uitbreiding van het gebouw met nieuwe museumzalen binnen de perimeter van het bestaande gebouw. Bouw van het zogenaamde verticale museum binnen de voormalige patio’s en uitbreiding naar een nieuwe bovenzaal.

Dakkoepels
Op het dak  van het museum werden 198 koepels geïnstalleerd om het noorderlicht op te vangen. Dit licht is optimaal om de kunstwerken in hun meest pure vorm te bekijken. Elke koepel is voorzien van een glasraam en krijgt een witte eindlaag in pvc.

Bureau Bouwtechniek staat in voor de volledige bouwtechnische ondersteuning van het Nederlandse architectenbureau Kaan Architecten vanaf wedstrijdfase. De technische assistentie tijdens het ontwerpproces, de opmaak van het bouwkundige bestek, de raming en de controle op de uitvoering behoren tot ons takenpakket.

BB team: ir. arch. Nadja Van Houten, arch. Bert Van den Bergh, ass. arch. Ken Coolsaet, int. ir. arch. Katrien Van Goethem