Dienstencentrum Leiespiegel

Architect: Tony Fretton Architects Ltd (GB)
Bouwheer: Stad Deinze
Adviseurs: VK Engineering (stabiliteit, technieken, EPB, akoestiek) 
Locatie: Deinze
Oppervlakte: 8100 m²
Timing: 2009 –  2016
Budget: € 13.500.000
Status: opgeleverd

© Tony Fretton Architects i.s.m Bureau Bouwtechniek 
© Sarah Blee

Projectondersteuning | Samenwerking

Bouw van een nieuw kantoor voor burgemeester en schepenen en nieuw administratief centrum. Het nieuwe dienstencentrum "Leiespiegel" in Deinze voorziet 8000 m² werkruimte voor 100 medewerkers, een stadsarchief, een cafetaria, een 250 m² grote raadzaal, publieke vergaderruimten en individuele kantoren voor de burgemeester en het schepencollege. De door het gebouw ingesloten publieke tuin kijkt uit over de rivier.

De Leiespiegel is bekleed met Italiaanse natuursteen, wordt natuurlijk geventileerd en genereert warmte en koeling hoofdzakelijk via grondenergieopslag. De raadzaal heeft dubbel hoge raampartijen die toelaten dat de activiteiten in de raadzaal en het plafondkunstwerk aanschouwelijk zijn voor de Deinzenaars. 

BIM
Het nieuwe dienstencentrum is het eerste project waar alle te meten bouwelementen volledig volgens de meetcode opgebouwd en getekend werden. Dit is het eerste project waar de meetstaat integraal in Revit gegenereerd werd. Zowel het architectuur- als het stabiliteits-model werden door Bureau Bouwtechniek als afzonderlijke bestanden getekend en in elkaar gelinkt. 

Lees meer

Bureau Bouwtechniek
BB staat in voor de volledige bouwtechnische ondersteuning van het Britse architectenbureau Tony Fretton Architects vanaf voorontwerpfase. De technische assistentie tijdens het ontwerpproces, de opmaak van de uitvoeringsplannen, de uitwerking van technische details, de opmaak van het bouwkundige bestek, de raming en de controle op de uitvoering.

BB team: ir. arch. Thijs Verfaillie, ir. arch. Elien Van Gestel, ir. arch. Yoshi Craeye

Lees meer over het project De Leiespiegel. 

Het huis van de Deinzenaar is verschenen in: A+Op de werfBouwkroniek en de site Divisare.