Brandweervoorpost, polyvalente ruimte en wooneenheden

Architect: Studio SNCDA  et al.
Bouwheer: Gemeente Dilbeek
Adviseurs: Bollinger & Grohmann (stabiliteit), Studiebureau Boydens (technieken, EPB), Vekmo (veiligheidscoördinatie)
Locatie: Dilbeek
Oppervlakte: 3.525 m²
Budget: € 6.253.889 
Timing:
Status: in uitvoering

Projectondersteuning I Samenwerking

Volledige studieopdracht voor het bouwen van een brandweer-voorpost, polyvalente ruimtes en wooneenheden. Op het perceel van het voormalige gemeentehuis worden drie nieuwe programma's ingeplant: de brandweervoorpost, een polyvalente zaal en stadswoningen.

De brandweerkazerne is geschakeld aan een voorplein dat dienst doet als oefenplein voor de brandweerlui. Het plein is polyvalent en beslaat de volledige breedte van het publieke perceel.

De polyvalente ruimte heeft haar eigen publieke plein dat deels overdekt, in de eerste plaats dienst doet als inkomruimte voor de zaal. 

De woningen zijn geschakeld rondom een collectieve binnentuin die in het verlengde van de bestaande tuinen ligt. 

Duurzame structuur
De kazerne en zaal zijn opgetrokken in een dubbele beton structuur. Op de ondergrondse parking is een eerste structuur voorzien in de vorm van een betonnen tafel. Dankzij deze structuur blijft de grote overspanning van de garage van de brandweerkazerne overeind zonder extra kolommen. Bovenop de tafel is de polyvalente zaal voorzien van een tweede complementaire betonnen structuur. Beide structuren kruisen elkaar waardoor het aantal dragende muren tot een minimum beperkt worden. 

De structuur van beide gebouwen laat een zekere flexibiliteit toe in later gebruik tussen het programma van de kazerne en de zaal.

Bureau Bouwtechniek staat in voor de bouwtechnische ondersteuning van de
architecten vanaf wedstrijdfase: 

  • de technische assistentie tijdens het ontwerpproces, 
  • de opmaak van het bouwkundige bestek,
  • de raming,
  • de controle op de uitvoering.