Zero-energy test building E-Cube

Client: UGent, Greenbridge nv
Contractor: Van Roey/Maes
Location: Ostend 
Surface: 96 m²
Timing: 2013 - 2014
Budget: € 85.000
Status: realized

Project Support I Collaboration

Construction of the zero-energy test building 'E-Cube'. The E-Cube was developed by students from the Faculty of Engineering Sciences and Architecture from Ghent University to participate in the Solar Decathlon 2011, a competition for student teams organized by the US Department of Energy in Washington.

Do-it-yourself
The E-Cube is an affordable do-it-yourself kit for an ecological solar-powered home, pre-fabricated in the factory and can be assembled without special technical knowledge. The house consists of a base unit that can be upgraded to an improved PV-system and interior finish of your choice, as well as an optional extension of the living space. This allows the owner to adjust his home according to his time and budget.

Research
Through the support of the Bijzonder Onderzoeksfonds (BOF) (Special Research Fund) from Ghent University and Greenbridge NV (Plc), the E-Cube was rebuilt at the Ghent University Science Park Greenbridge in Ostend. The E-Cube experiment is part of the scientific research undertaken at the Ghent University for new construction and installation concepts for applications in highly energy-efficient buildings of the future.

The E-Cube will also be used to perform in-situ tests to determine the U-values of both the glass windows and the walls. For example, a prototype of a situ calibration element will be tested here too.

Press

Bureau Bouwtechniek is responsible for the construction-technical support of Ghent University and is responsible for the layout of the implementation plans, the blueprint of constructional specifications and estimates. BB leads the monitoring of the implementation.

Team BB: prof. arch. Jan Moens, ir. arch. Stéphanie Mangé, ing. Els Cauberghs