Social housing Jubileumlaan

Architect: Abscis Architecten
Client: WoninGent
Location: Ghent
Surface: 30.000 m²
Timing: 2016 –  
Budget: € 11.000.000
Status: design phase

Technical advice I Energy and sustainable building

Bureau Bouwtechniek is conducting an energy optimization study for the replacement construction of 3 buildings, each with 96 social housing units, by 3 high-rise towers with the same number of social housing units on Jubilee Avenue in Ghent.

A range of options for combinations of building envelope measures, ventilation systems and energy technologies will be investigated for the replacement building at Jubilee Avenue. With the help of this energy optimization study, the city of Ghent wishes to find the most suitable energetic solution for this high-rise project.

At first, architectural cost-optimal scenarios are sought. These results are then included in the installation-technical cost-optimal research. The results take into account investment costs, maintenance costs, consumption costs, replacement costs, residual value, etc.

Team BB: ir. arch. Jona Van Steenkiste