Residential complex Nieuw Zuid Blok 16

Architect: Johannes Norlander Arkitektur (SE)
Client: Triple Living NV
Advisors: Establis (stabiliteit), CES (EPB, technieken)
Location: Antwerp
Surface: 15.000 m²
Timing: 2014 -
Status: execution phase

© Sarah Blee
© Johannes Norlander Arkitektur

Project Support I Collaboration

New construction of a residential complex with mixed program: 70 apartments, an office, a catering business, underground parking with storage, technical areas and bicycle storage and a roof terrace accessible to residents.

Concrete poured on the spot
Striking design aspect are the concrete terraces poured on site, designed as horizontal slabs backed by a glass facade with aluminum joinery. In order to obtain a monochrome image, all elements (joinery, façade cassettes, doors, parapets, etc.) are matched to the concrete poured in situ by means of a powder coating structure. 

On the ground floor there is a plinth provided, on the roof a running track.

Bureau Bouwtechniek is responsible for the construction-techniscal assistance of the architect team during the design process, the preparation of the construction plans, the elaboration of technical details and the preparation of the architectural specifications. BB leads the monitoring of the execution.

Team BB: ir. arch. Thijs Verfaillie, ir. arch. Jolien Van Bever, ir. arch. Karen Josso, ir. arch. Paulus Present, Hanne Vanbrabant, arch. Janne Koevoets, ing. Hans De Neve