Police Tower Oudaan

Architect: Renaat Braem
Client: AG VESPA
Advisors:  Origin (architecture and restauration) & Sanidetective (in situ airtightness measurements) 
Location: Antwerp
Timing: 2011 - 2013
Status: realized

Technical advice I Energy and sustainable building

Research on energy-saving interventions and increased sustainability regarding building physics and technical installations of the Oudaan Police Tower in Antwerp.

Following the Origin assignment to achieve a global pre-design for the Oudaan Police Tower in Antwerp, an additional study into the building physics and techniques was carried out by Bureau Bouwtechniek. 

In this study, an optimum solution for the renovation and restoration of the Police Tower regarding construction physics and techniques needed to be worked out. After determination of the optimum solution, the different interim steps to determine the optimum renovation solution were also analysed.

A major aspect of the study was a thorough analysis of the building's current condition.

Thermal analysis of the previous renovation included: reducing thermal interruption in the joinery by placing a non-thermally broken profile.

Air-tightness measurements on site: large, internal air leaks due to chimney effect in the stairwells and due to air exchanges between levels, air leaks through the panels.

Sunlight studies: mapping of natural light in the offices for implementation in new lighting concept.

A target of the energy-saving measures is to increase the building's sustainability without infringing the historic value of the building. In the strict sense, it is not the intention to renovate the building into a passive office building given the many thermal bridges. It is neither advisable to isolate all the envelope parts because of their historic value. However, a controlled balance between an historic building, a reduction of the energy consumption, avoiding moulds and condensation by making the building passive, is strived for.

The phases were positioned in such a way that the next phase would not be jeopardised. Furthermore, the work is always linked to the urgent interior work and the most interesting works are carried out as early as possible.

The measures taken will result in a drastically reduced energy consumption (NEBV 28kWh/m²a). The possibilities for BEN need to be investigated based on a concrete programme (currently unknown).

Team BB: ing. Martijn Vyncke