Old Antwerp courthouse

Client: Regie der Gebouwen, Cel Justitie (FOD)
Design team: HUB, Origin, Bureau Bouwtechniek, Optimit, FPC, RCR, Daidalos Peutz, Ney&Partners
Location: Antwerpen
Surface: 22.500 m²
Timing
assignment 1: 2014 - 2015
assignment 2: 2015 -  
Budget assignment 2: € 39.000.000 
Status
assignment 1: terminated 
assignment 2: design phase 

Project support I Collaboration

The old Antwerp courthouse on the Britselei will be put back into use by the end of 2020. The federal government would like it to be the home of the Courts of Appeal and Assize and the Industrial Tribunal.

Assignment 1: design brief for drawing up a master plan: the transformation of the old courthouse.

In this first assignment the preparatory studies, historical research, heritage studies, critical analysis of the program requirements, environmental study and risk analysis are bundled into a coherent master plan.

Assignment 2: execution of the master plan: renovation and restoration of the old courthouse.

With due respect and reverence for the historically valuable aspects of the building, the courthouse will be renovated to modern standards of comfort and technology.
The development and integration of an additional, fourth floor, and the modernization of the patios will make the building ready for its users of today.

Bureau Bouwtechniek 
BB is responsible for the complete construction-technical support of HUB from the tendering phase. BB is responsible for technical assistance during the design process, the layout of the implementation plans, the blueprint of constructional specifications and estimates. BB leads the monitoring of the implementation.

BB team: arch. Mark Sette, ir. arch. Michaël De Roeck