Office building IOK

Architect: HUB, Archilles
Client:  Groep Van Roey
Advisors: Forté (stability), Technum (techniques)  
Location: Geel 
Surface: 6.900 m²   
Timing: 2011 – 2014    
Budget: € 7.380.000   
Status: realized  

© Ilse Liekens

Technical Advice I Customized façade advice, EPB & Safety coordination

The construction of a new head office for the Intercommunity Development Company for the Kempen (IOK) is part of a master plan for the development of an office and business park at the front of a future science park which borders the ring road around Geel.

The new head office is a simple volume with a central core, around which is situated an extremely flexible layout. On the ground floor – where the reception and meeting room are located – protruding elements form a seam for the building which anchor it in the immediate environment.

Sustainable ambitions
The building is designed in accordance with high sustainability targets. It is a low-energy building (E48) which satisfies the required comfort norms thanks to its high insulation levels, minimal perforation and concrete core activation. The choice of all materials – and their finishing – is also in line with this overall ambition.

Customized façade advice
The façade is constructed as a modular shell of prefabricated, wooden construction elements, finished with wooden siding. The rhythm of the wooden elements emphasises the internal modularisation of the building and breaks the otherwise very generic rhythm of the window openings.

The office building won the Belgian Prize of Architecture 2015 in the category ‘non-residential private use’.

Team BB: ir. arch. Stéphanie Mangé, arch. Francesca Crosby, ir. arch. Joni Staljansses, arch. Barbara Arts, arch. ass. Ken Koolsaet, arch. Els Cauberghs