Masterplan Divercity

Architect: V+
Client: Commune de Forest, Contrat de quartier Primeurspont de Luttre  
Adivisors: Technum (exterior design), Zeugma (TS), Ecorce (EPB), Daidalos-Peutz (acoustics), R2D2 (Batex), Greisch (stability)
Location: Brussels    
Surface: 8.655 m²   
Timing: 2011 -  
Budget:  € 3.528.000  
Status: realized 

© Giulia Frigerio - V+, Maxime Delvaux, Céline de Vinck

Project Support I Collaboration

Building a nursery, cooking school, day care centre for the elderly, park, caretaker's house and youth club at a former industrial site in Vorst.

The project
At a former industrial site embedded by two train tracks, Divercity envisages to combine a complex of public facilities with a large park. The main building is organized around a patio, a space created between the three building wings, and stripped from unnecessary architectural effects. Thus, it focuses on the relationship between the end user and the plot's unique landscape. The youth club also follows this logic and presents itself as a modest volume in the shadow of the bridge.

Challenges are the complexity of the site, situated between two train tracks in a flood-prone zone and meeting the requirements of Batex (Batîment exemplair) cultural, social, architectural and energetic level.

Technically, the buildings meet the passive standards with particular attention to insulation – through better insulation and the installation of green roofs – and air-tightness, but also with a very low energy requirement, due to among other things, by the specific choice of technical installations.

Positive points
The project responds to a lack of infrastructure and green space in this part of Vorst. Thanks to its size it will become a landmark, despite its location on the periphery of the municipality.

The project combines contemporary architecture with increased energy performance and ensures long-term sustainability for the cultural social, and energy levels.

Sustainability
The used materials were selected based on their ecological and sustainable aspects according to the 'Nibe'-classifications, sustainability labels FSC/PEFC and specific ecological labels.

A system for the recovery of rainwater will be installed, a part of the roof is designed as a green roof and a portion of the park serves as an infiltration basin. Thus, the project reduces the impervious surfaces of the site.

Bureau Bouwtechniek is responsible for the complete construction-technical support of architect firm V+ from the tendering phase. BB is responsible for technical assistance during the design process, the layout of the implementation plans, the blueprint of constructional specifications and estimates. BB leads the monitoring of the implementation.

Team BB: ir. arch. Julie Janssens, arch. Johan Cordonnier, ir. arch. Stephanie Van Goethem