Cultural center Fondation Mons 2015

Architect: K2A Architecture
Client: Fédération Wallonie Bruxelles, AGI – DG Infrastructures Culturelles
Advisors: Bureau Delveaux (stability), Séca Bébénélux (techniques), Landinzicht (landscape) Location: Mons 
Timing: 2008 – 2013    
Budget: € 3.150.000  
Status: realized

Project Support I Collaboration

Renovation of the former Academy of Fine Arts. 
Renovation and expansion of the former academy in Mons, into the headquarters of the Mons 2015 Foundation. The u-shape of the building has been kept. One side arm which was in poor condition, has been rebuilt. The new gallery opens onto the former courtyard that is now a public square.

Façade in expanded steel
When selecting expanded metal for the façade finishing, the challenge was investigating a number of technical solutions for:

  • the combination of expanded metal and a curtain façade;
  • the realization of a combined detail while preserving the performances of both materials;
  • the mesh size in relation to the construction's strength and the aesthetics of the façade.

Renovation
The preservation and renovation of the façade of the existing building required thorough research into the best renovation techniques while taking into account the fragility of the façade brickwork.

Bureau Bouwtechniek is responsible for the complete construction-technical support of architect firm K2A from the tendering phase. BB is responsible for technical assistance during the design process, the layout of the implementation plans, the development of technical details, the blueprint of constructional specifications and estimates. BB leads the monitoring of the implementation.

Team BB: prof. arch. Jan Moens, arch. Johan Cordonnier, int. arch. Katie Van der Borght