Charles Vandenhove Pavilion

Architect: Charles Vandenhove - BB
Client: Studiecentrum Architectuur en Kunst 
Advisors: BAS (stability), BB (EPB, safety coordination), RCR (technieken) 
Location: Ghent 
Surfcace: 330 m² 
Timing: 2014 - 2017
Budget: € 2.300.000 
Status: realized

© render: Charles Vandenhove
© Sarah Blee

Project Support I Collaboration

Building a study centre for architecture and visual arts.
At the foot of the Henry Van de Velde Book Tower, a pavilion is built for research and educational activities within the field of architecture and visual arts.

Design
The building has 3 floors. The ground floor has an auditorium which will also be used as a promotional venue. The mezzanine includes workrooms for students and offices. On the second floor is an exhibition hall with skylight.

Shape
The building is a pure prismatic volume with straight, oblique uprisings. The façade is executed in exposed concrete, on a natural stone base. The windows are made of untreated hardwood (afzelia). The façade finishing and the window recesses emphasize the horizontality.

Bureau Bouwtechniek is responsible for the complete construction-technical support of the architect from the tendering phase. BB is responsible for technical assistance during the design process, the layout of the implementation plans, the development of technical details, the blueprint of constructional specifications and estimates. BB leads the monitoring of the implementation.

Team BB: ir. arch. Thijs Verfaillie, ir. arch. Thomas Cantraine, arch. Bart Van den Bossche, int. arch. Katie Van der Borght, ir. arch. Kathleen Rens, ir. arch. Karen Josso, ir. arch. Katrien Van Goethem, arch. Barbara Arts, arch. ass. Ken Coolsaet, prof. arch. Jan Moens