Antwerp Town Hall

Architect: HUB 
Client: Stadsbestuur Antwerpen     
Advisors: Origin (restauration), Daidalos Peutz (acoustics), BAS (stability), RCR (techniques), FPC (fire safety), Germaine Kruip     
Location: Antwerpen     
Timing: 2015 –   
Budget: € 26.000.000    
Status: in execution 

© Sarah Blee
© renders: HUB
© pictures execution: Kioni Papadopoulos and Jeroen Verrecht

Project support I Collaboration

Restoration and refurbishment of the Antwerp town hall. The city council wants to turn the town hall back into a real 'home of the city'. The ground floor is therefore open to the public and all the aldermen and their cabinets will be under one roof again. The building will also offer more comfort and will be made truly sustainable.

Striking interventions:

  • reorganisation of the ground floor into an open, public space
  • thorough rebuilding of the second floor that will become the home of the aldermen and their cabinets with two central double height spaces: the vestibules.


As part of the restoration of the town hall various tests were carried out, including visual inspections, photo reports and surveying.

Bureau Bouwtechniek is responsible for the complete construction-technical support of HUB from the tendering phase. BB is responsible for technical assistance during the design process, the layout of the implementation plans, the blueprint of constructional specifications and estimates. BB leads the monitoring of the implementation.

BB team: arch. Bert Van den Bergh, arch. Barbara Arts, Glenn Verdyck, Hanne Saels, ing. Martijn Vyncke, ir. arch. Robbe Verelst